Torkad mat på turen

Vill du äta dina bästa sörmländska råvaror även på utflykten? Eric Tornblad är expert på torkad mat, här ger han sina bästa råd till den som vill prova att torka sin egen mat.

Du kan torka nästan vad som helst, det viktigaste är att skära eller riva råvaran i tillräckligt tunna bitar. Kött och andra animaliska produkter behöver hettas upp och grönsaker mår bra av att förvällas. Sedan är det bara att torka i ugn eller mattork. Att lufttorka går också bra med exempelvis äppelskivor.

Olika råvaror torkar bäst i olika temperaturer. Kött, kyckling och fisk torkas med fördel i runt 70 grader medan frukter och bär kan torkas i 50 grader. Erics bästa råd är dock att testa sig fram.

– Förbered en plåt med lite olika råvaror och testa hur det fungerar i just din ugn. Grönsaker och kött är klara när de kan brytas av, frukt och bär kan vara lite sega. När du sedan vill äta dina torkade produkter slår du bara på hett vatten. En enkel rätt till utflykten kan du göra på till exempel couscous, en buljongtärning och dina torkade råvaror.

Eric Tornblad. Foto: Pierre Mangs
Eric Tornblad är friluftsentreprenör och författare och har bland annat skrivit boken Torka mat.
Foto: Linnea Andersson

Stormkökets uppsving

Varje år sedan 1988 utser Svensk Handel ”Årets julklapp”: en produkt eller ett fenomen som anses representera samtiden och samtidigt har ett stort försäljningsvärde. Första året utsågs bakmaskinen och därefter har andra köksrelaterade produkter uppmärksammats, bland annat kokboken, råsaftscentrifugen och den färdiga matkassen. 2020 var det dags igen för julklapp med matkoppling, men denna gång flyttades fokus från inomhusköket till naturen. Stormköket lyftes fram och motiverades med att många svenskar, under pandemin, har återupptäckt den svenska naturen och bytt restaurangmåltider mot stormköksmiddagar.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin