Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Tre Kockar skapar – Kalas på Låda

I stunder av kris tenderar vi människor att söka oss till varandra. Detsamma gäller inom den hårt drabbade restaurangbranschen. Konceptet Tre Kockar är sprunget ur ett nödvändigt omställningsarbete, men har skapat ett unikt samarbete som kommer att leva vidare långt efter pandemin. 

Text: Åse Haukebö Roos   |   Foto: Patrik Arneke

Det är en typisk aprildag när jag kör mot Äleby gård i Stallarholmen för att träffa Patrik Arneke, Maria Printz och Lasse Dahlén, tre matkreatörer som nu gått samman under namnet Tre Kockar. I köket på Äleby Gård har Patrik sin hemvist som kökschef, men idag står alla tre vid de rykande grytorna. Förberedelserna är i full gång för Valborg. Vi slår oss ner för att prata om hur samarbetet uppstått. Deras relation är inte ny, de har känt varandra i snart 25 år. 

– Innan Sörmlands Matkluster bildades fanns det ett löst nätverk med matkreatörer som samverkade kring konceptet Sörmländska Lustgårdar. Det var ett mötesforum främst för kockar som letade sörmländska råvaror, säger Lasse Dahlén, som driver köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen. 

Via det här forumet träffades trion första gången, och sedan dess har deras vägar korsats på olika sätt, men alltid med samma fokus – att lyfta de sörmländska råvarorna och skapa en närhet mellan producent, krögare och kock. Trion var innan pandemin inne i ett bra flyt och arrangerade gemensamma helaftonskalas på Äleby Gård. Både platsen och deras konstellation hade någonting som lockade och de skulle precis utöka upplevelsen med levande musik när pandemin slog till. De gick från en känsla av framåtrörelse till tvärnit. 

– Vi försökte trixa med konceptet och köra utomhus, men intresset minskade i takt med att viruset spred sig. Publiken tände inte och bokningarna uteblev, säger Maria, som är kock, bagare och grundare till Printz bageri. 

 

För att överleva ekonomiskt så kläckte de idén om att paketera kalaset i en låda och låta festen flytta hem till folk istället. Men det var en utmaning att förpacka de fysiska kalasen, som inkluderade alla sinnen, i en låda. De antog dock utmaningen och satsade allt på att skapa konceptet Kalas på låda som, förutom att innehålla mat, även skulle förmedla Tre Kockars filosofi kring Äleby Gård. Påsk-, midsommar- och adventskalas på låda var först ut förra året, men nu försöker de att förädla konceptet till att uppmuntra svenskarna att ha fler kalas hemma – även mellan de stora högtiderna. 

– Mottagandet av Kalas på Låda har varit väldigt gott, vi har fått massor av fin återkoppling kring just känslan, att lådorna är så mycket mer än en vanlig matkasse och förmedlar något utöver det vanliga, säger Patrik. 

När jag frågar hur de komponerar innehållet i lådorna och vem som gör vad bryter de alla ut i skratt.  

– Först är det något utav en fight. Inte ute på gården, men väl runt köksbordet. Just fighten kring innehållet är alltid stimulerande, inspirerande och kul, säger Patrik och ler. 

Enligt trion handlar det främst om att göra mat som folk gillar, men också att förmedla varje kocks unika känsla och kunskap. Även om de som kockar har ungefär samma filosofi kring hur de vill jobba med lokala råvaror, kvalitet och svenskproducerat, så har de också som individer både olika intressen och specifika matidentiteter som de vill förmedla. 

– Våra gemensamma kompetenser är en styrka. Vi skulle var och en för sig aldrig lyckats komponera så innehållsrika och spännande lådor som vi gjort tillsammans, säger Lasse. 

Tre Kockar är på väg att bli ett väl förankrat varumärke. På andra sidan pandemin ser de att de kan göra många olika saker i projektform under det gemensamma namnet. Framtiden är dock svår att sia om, ingen vet riktigt vad som ska komma efter pandemin.  

– Det kommer nog inte att bli som att bläddra tillbaka två kapitel så att det blir som det var innan, men jag tror att det finns plats för både restaurangbesök och unika kalasinspirerade lådor. Det gäller för oss att vara lyhörda, ligga steget före och sätta oss in i vad människor längtar efter, säger Maria. 

Foto: Patrik Arneke

Läs mer på aleby.com 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin