Trender inom naturturismaktiviteter

Sverige hamnar nästan i topp när potentiella besökare spontant tänker på länder som erbjuder hållbara naturupplevelser. Sveriges vackra och orörda natur fortsätter alltjämt att utgöra en av de starkaste reseanledningarna till och inom Sverige. Men vår bransch, och inte minst naturturismföretagare, måste idag förhålla sig till en osäker omvärld. För att kunna anpassa sin verksamhet och sina erbjudanden är det viktigt att ha uppdaterad kunskap om trender och målgruppens preferenser.

6 övergripande slutsatser

  • Ökande segmentering och olika servicekategorier. Tydliggör vad det är för erbjudande. Att bara erbjuda en vandringsupplevelse räcker inte, utan försök vara lite mer konkret och berätta vad man kan förvänta sig och ta del av. Anpassa mot vad målgruppen vill ha.
  • Dagens resenärer är mer beresta, söker djupare utveckling, vill ha något mer än fantastiska vyer och platser. Man vill ha något mer, något mer avskalat och enkelt. Kan t ex vara hemmagjord rabarbersaft erbjuds längs mer turen.
  • Med dagens beresta resenärer ökar även kraven och förväntan på upplevelsen. En ökad professionalisering hos naturturismföretagen för att möta behoven.
  • Naturen blir en arena för prylsporter. Svårare för uthyrare av utrustning att följa med i nischade krav.
  • Längtan att uppleva det äkta, lokala, kontakten med guiden. Hållbarhet där man vill att det ska ge tillbaka till samhället. Lärande är jätteviktigt. Man vill ha en interaktiv dialog: plocka, laga och med hands-on. Paketera med lärande och personlig kunskap.
  • Ökad digitalisering i form av app för att följa var man cyklar, hastighet osv. Men samtidigt stor trend av ökad avkoppling från det digitala. Två motsatta trender som är lika starka samtidigt.
Behöver du rådgivning och stöttning i din produktutveckling? Tveka inte att ta kontakt med företagslots och rådgivare.

0155-220 800 – radgivning@stua.se – sormland.info

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin