Unik sörmländsk gin tummar varken på råvarorna eller hantverket

Det växer gin på fälten i Malmköping. Inte bokstavligen, men det var det Herman Pihlträd såg när han efter några år utomlands landade i Bråhovda och tittade ut över de vajande vetefälten och enbärssnåren som omger gården. Tillsammans med vännen Nateyo Randall skapar han en helt unik svensk gin.

|

Jag växte upp i ett rött hus på landet i Länna och det medförde en viss syn på livet och hur vi människor lever. Produktionen av det vi äter och dricker är idag osynlig för många, men när jag var ung fick jag se den på nära håll. När jag startade Bråhovda Drinks var det för att göra en riktigt bra gin, men också för att ge tillbaka till den sörmländska landsbygden, berättar Herman.

Att det blev just Bråhovda utanför Malmköping har inte alltid varit självklart. När Herman var tretton år flyttade han till Stockholm och där tog ett intresse för mat och dryck fart. Inspiration fick han dels från sin farfar som var krögare och drev restaurang på seglarhotellet i Sandhamn, dels från sitt extrajobb i Östermalmshallen. I den anrika saluhallen arbetade han ända fram tills han tog ingenjörsexamen från KTH som 26-åring. Efter det fick han anställning på ett luftreningsbolag där han tidigt fick axla VD-rollen. Företaget växte fort och Herman flyttade till Chicago för att ta hand om den amerikanska marknaden. Där fick han samtidigt upp ögonen för en annan bransch.

– Det finns en fantastisk ölkultur i Chicago. Öl ses som ett riktigt hantverk och nästan varenda pub har ett eget mikrobryggeri. Det är många som följer sin passion där.

Efter fem år utomlands infann sig en längtan hem och Herman började se sig om efter ett boende i Sörmland. Valet föll på Bråhovda och snart var han tillbaka i ett rött hus på landet, precis som i barndomen. Där och då uppstod en tanke om att själv följa sin passion för dryck.

"När jag startade Bråhovda Drinks var det för att göra en riktigt bra gin, men också för att ge tillbaka till den sörmländska landsbygden"

- Herman

Enbärsbuskar och en master distiller

Herman började se över möjligheterna att skapa något av det som fanns i närheten av gården. Vetefälten och enbärsbuskarna var nära till hands och valet att göra egen gin kändes plötsligt naturligt. Lika självklart var det att bjuda in sin dryckeskunniga barndomsvän i projektet.

– När Herman ringde mig och presenterade idén för första gången så stod han faktiskt och plockade enbär i en av hagarna i Bråhovda, berättar Nateyo som numera är företagets master distiller.

Även han har en bakgrund i restaurangbranschen. Han växte upp på den engelska landsbygden där det fanns gott om pubar. Bland annat drev släktingar till Nateyo en egen landsbygdspub.

– Det var mycket tweed och chesterfieldfåtöljer och hela den grejen. Där väcktes mitt intresse för mat och dryck och senare jobbade jag i många år som bartender. Jag gillade verkligen idén med gin så det kändes självklart att tacka ja när Herman frågade om jag ville vara med.

Bråhovda Svensk Terroir Gin

Herman och Nateyo bestämde sig tidigt för att bara använda sig av svenskproducerade ingredienser i ginen, vilket visade sig vara helt unikt.

– Det finns många gintillverkare i Sverige, men ingen som bara använder svenska råvaror. För oss känns det viktigt att endast välja svenskt och lokalt, dels för att det är mer hållbart, men också för att skapa arbetstillfällen här i Sörmland. Vodkan, vår bassprit, görs på vete från familjen Weiman i Malmköping. Enbären och rabarberna kommer från Bråhovda och lingonen plockas i Eskilstuna. Den ingrediens som har åkt längst är korianderfröna från Österlen, men på sikt hoppas vi kunna odla det här i trakten. Vi har som måttstock att kan du hämta råvaran med häst och vagn så är det okej, säger Herman skämtsamt.

De sörmländska råvarorna gör inte bara gott för miljön och för bygden, utan ger också avtryck i smakbilden. Terroir är ett begrepp som är välkänt i kaffe- och vinkretsar men som det än så länge inte pratas så mycket om när det gäller gin.

– Terroir handlar om jorden, bördigheten och klimatet, men också traditioner och arbetsmetoder som används lokalt. Vårt sörmländska klimat ger till exempel enbären en vedkaraktär och en rökig ton som skiljer sig från andra länders enbär. Många ginproducenter använder också citrusfrukter för att balansera smakerna, vilket är en utmaning att odla lokalt här i Sverige. Vi har valt rabarber och lingon för syra och sötma och sedan tillför vi mynta för fräschören, berättar Nateyo.

Ingredienserna har valts ut med stor noggrannhet och med samma precision sker själva tillverkningen av ginen.

– Vi destillerar vodkan 42 gånger och den färdiga ginen destilleras ytterligare en gång, så vi har en väldigt hög renhet i drycken. När vi skulle sätta smakerna protokollförde vi allt ned till minsta gram och insåg att ett enda enbär faktiskt kan göra hela smakskillnaden, fortsätter Nateyo.

Sörmländsk design och internationella marknader

Även flaskan och designen har valts ut med stor omsorg. Kopparfärgen är hämtad från kopparfaten som ginen produceras på och i loggans design syns Bråhovdas bomärke som sedan långt tillbaka finns präglat i en lada på gården. Den gamla sörmländska designen har alltså tagit steget ut i en växande ginbransch och intresset för Bråhovda Svensk Terroir Gin är stor. Den första flaskan släpptes i juli 2019 och ginen serveras redan på flera namnkunniga ställen, bland annat restaurangerna Etoile och Portal i Stockholm, men också på lokala Malmköpings Wärdshus.

– I framtiden är planen att även exportera ginen till andra länder i Asien och Europa. Närmast ligger en lansering i Storbritannien till sommaren där vi hittat en bra återförsäljare, men först och främst vill vi synas brett på den lokala marknaden, berättar Herman.

 Den som vill blanda sin egen gindrink hittar ginen i Systembolagets beställningssortiment.

– Det passar inte att dricka en piña colada i alla sammanhang, men en GT bryter aldrig etiketten. En GT är aldrig fel, avslutar Nateyo med ett leende.

Sörmländsk Gin och Tonic

5 cl Bråhovda Gin
100 ml Tonic från Infused Liquid

Garnera med lokala lingon och äpplen, våga prova det din trädgård erbjuder för säsongen.

Bråhovda Rhubarb Sour

5 cl Bråhovda Gin
1 cl Rabarbersaft från Stavtorps gård
1 cl Färskpressad lime/citron

Skaka med is och färsk mynta och sila av.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin