Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Växtrikets vilda smaker – från ogräs till trendig superfood

För längesedan, på jägar- och samlartiden levde vi oavkortat på det som naturen hade att erbjuda. I vårt moderna samhälle har de vilda växterna mest betraktats som ogräs. Men nu är det vilda växtriket hetare än någonsin.

Text

På gott och ont har pandemin mer eller mindre tvingat ut människor i naturen. I kölvattnet av det så ökar också intresset för det vilda skafferiet. Ett faktum är också att svenska kockar röner stora framgångar världen över med just det vilda köket. ”Ogräset” har blivit trendig superfood och därmed seglat upp på världskartan igen inom gastronomin, och hos människor globalt.

Lisen Sundgren är en pionjär inom området. Hon är bland annat författare och herbalist och har arbetat som konsult åt några av Sveriges främsta restauranger. Hennes passion för naturens skafferi började när hon låg inlagd på Vidarkliniken i Järna för utmattningsdepression. Där väcktes hennes intresse och hon började själv att utforska och utbilda sig inom området.

– Jag har hela tiden varit så säker på att det vilda skulle bli jättestort och nu är vi där, säger Lisen.

Nyfikenheten visade sig bli ett livslångt intresse, och idag arrangerar hon bland annat vilda vandringar för att lära människor hur vi bättre kan ta tillvara på naturens resurser. Deltagarna får smaka, lukta, identifiera och uppleva växten med sina sinnen. Lisen hoppas på att vi fortsätter umgås mer utomhus, att fler upptäcker att vi mår väldigt bra av det.

– Eller så blir inomhus det nya svarta, säger Lisen med ett skratt.

Lisen Sundgren. Foto: Moa Andersson, karlochmoa.se

Prisbelönt förädling

Lena Engelmark Embertsén driver Högtorp gård i Mellösa. Hon är kemiingenjör, svampkonsulent och amatörbotanist. Hon och hennes man Ola, som är skogsekolog, började 2011 att förädla gårdens vilda smaker till ekologiska, prisbelönta produkter. De har tagit fram närmare 70 produkter som de främst levererar till stjärnkrogar i hela Sverige. Lena har jobbat nära kocklandslaget och följt hur kockarna strävar efter att lyfta de svenska råvarorna. Trenden visar alltså att stoltheten inför vår egen matkultur är på väg att återupptäckas, vilket lett till att fler turister vill smaka sig igenom det svenska matlandskapet. Men även svenskarna söker kunskap – vilket går att få via Lenas vilda växtvandringar som drivs i Högtorps regi sedan 2016. Tanken är att väcka insikten om hur mycket ätbart vi har i vår närhet som är så lättillgängligt.

– Ogräs är bara en definitionsfråga – det är det som växer där ni inte vill att det ska växa, säger Lena och skrattar.
Lena Engelmark Embertsén. Foto: Johan Ståhlberg, culinary-canvas.com

Stegrande svampintresse

Även intresset för svamp har fått sig ett rejält uppsving. Aleks Tudzarovski är en sann svampentusiast, som tillsammans med Patrick Björck bland annat arrangerar populära svampkurser.

Han är även en av drygt 60 administratörer i Europas största svampforum på Facebook, Svampklapp.

Gruppen har snabbt växt till dagens 67 500 medlemmar och har två huvudsyften. Ett är folkbildning, där administratörerna bidrar med att lära ut allt som har med svamp att göra. Det andra är att kunna få snabba svar kring artbestämning, barn eller djur som fått i sig svamp och liknande frågor.

– Vi ser att folk återvänder till sidan hela tiden. Man börjar med artförfrågningar men återkommer med allt mer fördjupade kunskaper. Vi försöker fånga upp det och göra så att folk faktiskt förstår hur intressant området är, och vilken stor värld det är att utforska, berättar Aleks.

Han tror att människors stegrande intresse är kopplat till en ökad medvetenhet kring vår klimatpåverkan. Vikten av att leva hållbart gör att fler sneglar åt både ätliga växter och svampar, samtidigt som nyfikenheten kring självhushållning och odling växer.

– Jag skulle vilja säga att pandemin har förstärkt dessa tendenser till högre nivåer, snarare än att den har utlöst intresset. Trycket på våra svampkurser var stort innan pandemin, folk står i kö för när vi kan trycka på startknappen igen.

Aleks och Patrick arrangerar två olika sorters kurser – Grundläggande svampkunskapskurs och en fortsättningskurs, som båda sker på distans. Det är breda kurser där de tar upp de teoretiska aspekterna av svampplockandet.

– Vi ser ingen avmättning i den entusiasm som folk visar inför naturen, och vi välkomnar den. Människor skriker efter folkbildning inom svamp och ätbara växter just nu och med rätt kunskaper så kan naturens vilda skafferi verkligen addera till den totala naturupplevelsen, avslutar Aleks.

Aleks Tudzarovski Foto: Patrik Björck

Kom ihåg

Ät bara växter och svamp som du är säker på är ätbara!

Aleks bästa Svampplockartipsför nybörjaren

  • Kläder efter väder, och gärna heltäckande för att undvika fästingar.
  • Bra korg och bra kniv. Svamp ska inte plockas i plastpåse eller annat tätt material.
  • Rensa så mycket som du kan ute i skogen och ta endast hem det du ska äta.
  • Ha med dig en bra, uppdaterad svampbok om du inte går med någon som kan svamp. Internet går inte alltid att lita på.
  • Ha koll på var du vandrar. Många går vilse varje år i svampskogen.
  • Ha kul och utforska skogens guld, med respekt inför det faktum att det faktiskt finns farliga svampar.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin