Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Vi trivs bäst i öppna landskap

En stor del av Sveriges vackra landskap hade inte sett ut som det gör om det inte vore för många tusen år av hårt bondearbete. Våra öppna landskap är till stor del skapade av människan genom driften av betesdjur och av att bruka jorden. Hur skulle vårt landskap förändras om betesdjuren, slåtterängarna och odlandet av vall försvann?

Text:  Åse Haukebö Roos   /   Foto:  Rocco Gustafsson

Att köttindustrin får ta på sig rollen som både klimatbov och att djuren ibland utsätts för ett enormt lidande är allmänt känt. Men är lösningen på problemet att helt sluta äta kött? Vad skulle konsekvenserna av det bli? Handlar det snarare om att äta rätt sorts kött?

Betande djur i hagmarker är en väldigt viktig faktor för att vi ska kunna hålla landskapet i Sverige öppet. De bidrar även till den biologiska mångfalden, det vill säga en rik variation av arter. Naturbetesmarker kan innehålla upp till 40 olika arter per kvadratmeter, vilket gör dem till en av de mest artrika miljöer vi har i Sverige. Här lever växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar i samspel med varandra. En hög artrikedom har dessutom visat sig göra ekosystemen mindre sårbara vilket ökar deras förmåga att klara av plötsliga förändringar i miljön. Det är en viktig faktor för att vi i framtiden ska klara av klimatförändringar med extremare väder. Ofta är naturbetesmarker dåligt lämpade för annan livsmedelsproduktion än bete. Det gör att dessa områden riskerar att helt växa igen om de inte betas av. Idag minskar de här markerna i antal då allt färre djur föds upp på bete. I och med det riskerar vi att förlora viktiga naturvärden knutna till jordbrukslandskapet.

För miljöns skull behöver vi minska på vår köttkonsumtion. Men istället för att helt sluta äta kött bör vi främst välja kött som kommer från betesdjur. Idag utgör det endast en bråkdel av köttkonsumtionen. I Sörmland finns flera producenter som brinner för att ta fram lokalt kött med både djurens bästa och landskapets bevarande i åtanke.

Källa: Naturskyddsföreningen

Här presenterar vi ett svep över några lokala köttproducenter som alla arbetar med omsorg om djur och natur.

Ändebol – här- och närodlad ekologisk mat för hela och rena måltider

Ändebols gård är ett småskaligt ekologiskt lantbruk strax utanför Katrineholm. Här finns gotlandsfår och kor av Hereford- och Anguskorsning som går ute på bete hela sommaren och mumsar gräs och örter i sin egen takt. Det ger ett välsmakande kött och bibehåller den biologiska mångfalden i deras hagmarker. På hösten säljs det ekologiska köttet via köttlådor och under sommaren kan du köpa fryst kött i gårdsbutiken som även säljer egenproducerade ekologiska grönsaker efter säsong, samt andra närproducerade varor. Här finns också ett café där du kan sippa på ekologiskt kaffe och te i grönskan.

andebolsgard.se

Onsberga – kretsloppstänk med djurens bästa i åtanke

I Tystberga utanför Nyköping ligger Onsberga gård. Det är en kretsloppsgård där antalet djur anpassats efter den mark de brukar. Allt foder som djuren äter odlas på gården. Utegrisar, Herefordkor och får äter gräs på sommaren och hö och ensilage på vintern, istället för kraftfoder. Grisarna hjälper till att bearbeta vallarna som ska plöjas och bidrar på så sätt till gårdens växtföljd, precis som korna, som håller hagmarkerna öppna. Den lilla gårdsbutiken är öppen lördagar och söndagar och här kan du hitta både kött, korv och chark. Utbudet beror på tillgången så är du på jakt efter något särskilt kan det vara bra att ringa innan.

Onsberga.se

Rinkeby kött & vilt – med fokus på närproducerat kött och delikatesser

I Rinkebys eget slakteri i Jönåker utanför Nyköping förädlas kött från naturbetande djur i slakteriets omedelbara närhet, samt från gårdens egen uppfödning av naturbetes- och gräsuppfödda djur. Med omsorgsfull djurhållning och korta transporter minimeras stressen för djuren, vilket ger kött med hög kvalitet och bra smak. I butiken kan du beställa köttlådor av olika slag, men du hittar även godsaker som ost eller smörgåstårta på bit i delikatessdisken.

rinkebykottovilt.se

Landsbergs – med anor från 1600-talet

Gården Hytternäs i Flen har varit i familjen Landsbergs ägo sedan 1600-talet. Markerna runt gården har högt naturvärde då den betats av djur under flera århundraden. Kor av den lugna rasen Hereford betar under sommaren bygdens naturbetesmarker och håller det vackra landskapet öppet. Kor och kalvar går tillsammans under hela diperioden och tjuren går tillsammans med korna, så befruktning sker helt naturligt. Köttet säljs bland annat i köttlådor eller beställs via mejl. Via samarbete med Mälarchark kan de även erbjuda flera olika korvsorter och de säljer även härlig äppelmust med äpplen från den egna gården.

landsbergs.se

Magdakullan – en lugn oas i samklang med människa, djur och natur

Magda Säteri är en sörmländsk gård med anor ända från 1200-talet. Magda är en av pionjärerna inom ekologisk odling och djurhållning, gårdens ekologiska tradition startade redan 1976. Magda jobbar med uppfödning av lantrasen rödkullor och under sommaren håller ägaren Christer Nordqvist i populära kovandringar, där han berättar både om rödkullans fördelar och specifika förutsättningar som gammal lantras, men också om Magdas ekologiska jordbruk och tankar kring vad korna äter, och varför. Här finns en restaurang där man serverar ett antal varmrätter och smörgåsar och cafét erbjuder ekologiskt kaffe och fina godsaker som kan avnjutas inne i det omgjorda stallet, eller ute på stallbacken med utsikt över de betande korna i hagarna. I gårdsbutiken kan du handla kött, ost, rapsolja, ägg, skorpor, sylt, glass och andra delikatesser. Vanligtvis finns det också styckdetaljer från nöt, fryst färs, korv och Hjälmaregös i sortimentet.

magdakullan.se

Öja gård – en sörmlandsidyll med annorlunda kött

Öja gård ligger nära Hjälmaren mellan Eskilstuna och Katrineholm. Förutom får, Herefordkor, pärlhöns, kalkoner, vaktlar och gäss finns här även cirka 30 stycken ståtliga vattenbufflar. Alla djuren går ute och betar hela våren, sommaren och hösten. Vattenbufflarna har dessutom en egen damm där de kan svalka sig under varma sommardagar. Gården producerar lamm- och buffelkött av högsta kvalitet och levererar till både privatpersoner, restauranger och butiker. De är även kända för sin buffelmozzarella och sin buffelyoghurt som tillverkas i det egna gårdsmejeriet. På grund av årets speciella omständigheter med covid-19 kommer de troligtvis inte att producera mozzarella i år, men köttet säljs som vanligt. Bästa sättet att få tag på det är via REKO, läs på deras hemsida för mer information.

ojagard.se

Rekarnekött – lokalt, gott och naturligt

Lindholms gård i Rekarnebygden utanför Eskilstuna arbetar enligt filosofin att genom en så naturlig uppfödning som möjligt i kombination med kunskap om foder, tillväxt och köttkvalitet få fram ett riktigt bra, smakrikt och mört kött. Samspelet mellan djur och människa och att skapa en trygg miljö för djuren på gården är en viktig faktor för en bra slutprodukt. De har flera ICA-butiker som återförsäljare och levererar även kött till Mälarchark.

rekarnekott.se

Bergs gård – fullt av aktivitet på anrik mark

Bergs gård är en av de äldre gårdarna i Trosa-trakten och drivs av familjen Jonsson sedan 1827. De är EU-ekologiskt certifierade av SMAK och deras djur går ute året runt och betar gräs och örter i hagarna, vilket hindrar markerna från att växa igen. Förvaltandet av naturbeteshagarna och bevarandet av den biologiska mångfalden är ett viktigt arv att föra vidare. Det ekologiska köttet från gården används i deras servering, säljs som köttlådor och i gårdsbutiken. Förutom att göra ett fikastopp kan du även vandra på deras vackra leder, susa fram på mountainbike i flera olika banor eller varför inte ta en övernattning med avslappningsmassage och relax? Sedan den 1 maj i år driver Bergs gård även servering vid Naturum i Stendörren.

bergsgardtrosa.se