Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Vinnande Naturupplevelse

360° Experience är en av kategorierna i 360° Eat Guide, där hela måltidsupplevelsen står i fokus. Syftet med kategorin är att uppmuntra svenska måltidsturismaktörer att lyfta sitt hållbarhetsarbete, inspirera till produktutveckling och samarbeten. I år har STUA och Stolt Mat i Sörmland nominerat upplevelsen ”Food Journey through the wilderness” till kategorin, som även kammade hem ett första pris.

Text: Åse Haukebö Roos   /   Foto: Linnea Andersson

360° Experience utgår från Visit Swedens målgrupp – den måltidsintresserade nyfikna upptäckarens drivkrafter och baseras på följande tre huvudkriterier: Lokal mat och dryck, lärande och samarbete. De övergripande kriterierna är att upplevelsen ska baseras på mat- och/eller dryckeskultur, traditioner och råvaror som är specifika för den geografiska platsen. Upplevelsen ska förutom lokal mat och dryck uppmuntra besökare att lära sig och samla kunskap för att öka förståelsen för till exempel maten, drycken eller platsen. Det ska också innefatta ett samarbete mellan två eller flera parter.

Åsa Hagberg lägger sista handen vid maten.

Smakrik naturupplevelse för alla sinnen

Till kategorin 360° Experience har STUA och Stolt Mat i Sörmland i år nominerat upplevelsen ”Food Journey through the wilderness”. Upplevelsen omfattar både den lokala maten och den lokala naturen och är ett samarbete mellan tre olika företagare. Upplevelsen präglas av praktiskt lärande och gästerna får aktivera alla sinnen vilket gör upplevelsen njutbar för alla. I slutet av utfärden förstår alla gäster den naturliga och starka samhörigheten som finns mellan natur- och matupplevelser samt hur väl de kompletterar varandra.

 

– Upplevelsen som Naturkraft, Kanotkungen och Åsas smaker från landet har tagit fram är ett spännande samarbete som ligger helt rätt i tiden. Gästerna vill kunna kombinera ”soft leisure”-aktiviteter med en måltidsupplevelse, baserad på naturliga och lokala råvaror, säger Torbjörn Kock, processledare på Stolt mat i Sörmland.

 

Mikael Andersson från Naturkraft i Eskilstuna beskriver ”Food Journey through the  wilderness” som en smakrik naturupplevelse för alla sinnen i Sörmlands finaste vildmark.

– Du får bland annat paddla i vikingarnas gamla farvatten och vandra en kort sträcka på Sörmlandsleden för att ta ett stärkande skogsbad. Det är en aktivitet för alla sinnen, med fokus på att du ska få en skön och välsmakande avkoppling i naturen. Vi paddlar i en fantastisk natur och vandrar även en bit. Under dagen använder vi våra sinnen vid skogsbad och när vi äter den goda maten – som är gjord på lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet och tillagad över öppen eld.

– Nu behövs natur och frisk luft kanske mer än någonsin. Fler och fler söker sig ut till naturen för återhämtning och vi på STUA och Stolt Mat i Sörmland vill stärka den insikten och vi vill därför lyfta fram fler olika aktiviteter i naturen, bland annat ”Food Journey through the wilderness”, säger Torbjörn Kock.

Efter en dag full av upplevelser tar deltagarna för sig av viltskavet och grönsakerna.