Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Zofias kök fylls av kärlek till maten

Nyköpingsbon Sofia Selimis följarskara växer för varje dag. På Instagram och på bloggen Allt om Mat bjuder hon dagligen på nya recept för att få fler att våga laga själva.

Just nu inspireras jag mycket av det asiatiska köket och har fått enorm respons på en kycklingwok som folk verkar älska. Det gör mig så glad varje gång någon hör av sig och säger att de har prövat mina recept. Jag vill verkligen att fler ska förstå hur enkelt det är att laga bra och nyttig mat utan att det tar lång tid.

Med sin sprudlande och genuina kärlek till maten vill Sofia framför allt nå ut till barnfamiljer som inte tycker att de har vare sig tid eller råd att laga från grunden.

– Alla ska kunna göra god mat utan krångel. Med mina enkla recept vill jag bidra till en lyxig känsla hemma men också uppmuntra mina följare att äta mat efter säsong.

Sofia Selimi är också med i ett regionalt projekt som ska främja viltköttet, där en av aktiviteterna var en workshop med matlagning och besök på Öster Malma.

– Där fick jag verkligen upp ögonen för vilt och kände att jag inte ville äta något annat kött framöver. Efter det har jag lagat mycket vilt hemma. Men jag måste träna mer, jag är inte redo att dela med mig av något recept än, säger hon och skrattar.

Att testa sig fram och ta vara på det man har lärde sig Sofia redan som liten med mamma och mormor i köket på Balkan. När hon som tonåring flydde kriget med familjen var mat på bordet inte längre någon självklarhet.

– I flyktinglägret visste jag inte ens om jag skulle få middag på kvällen. Den perioden i mitt liv har påverkat mig starkt. Jag älskar mat men har också stor respekt för mat. Jag tar alltid vara på det jag har hemma.

Att däremot starta en matblogg var långt ifrån självklart för Sofia, som även har dyslexi.

– Varje gång jag bjöd vänner på middag tjatade de på mig men jag var livrädd för att skriva ett enda ord. Så jag började lite trevande med att lägga ut bara bilder. När fler och fler frågade efter recepten blev jag ju tvungen att skriva något. Till slut tänkte jag: ”Nu gör jag det bara och blir det fel så blir det.”

Modet att övervinna rädslor vill hon också förmedla till sina följare, särskilt unga människor.

– Det är så viktigt att inte vara inte rädd. Våga testa, följa hjärtat och gör det du brinner för!

Hitta fler av Sofias recept på:

Instagram: zofias_kok

Kycklingwok från Zofias kök

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé
3 msk japansk soja (Kikkoman)
2 tsk bakpulver
1 msk majsstärkelse
2 rödlökar
1 röd paprika
1 msk farinsocker eller strösocker
1 lagom stor zucchini
Salt & peppar
Olja till stekning

Såsen:

1 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk majsstärkelse
1 kycklingbuljongtärning
3 vitlöksklyftor, pressade
1–2 tsk sesamolja
2 msk farinsocker eller strösocker 

Gör så här:

1. Skär kycklingen i tunna strimlor. Marinera med soja, majsstärkelse, bakpulver, salt och peppar.

2. Skala och skär löken i smala klyftor, skär paprikan och zucchinin i bitar. Ställ åt sidan.

3. Lös upp buljongtärningen i 1,5 dl kokande vatten. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en skål.

4.Hetta upp en stek- eller wokpanna med oljan och stek kycklingen på hög värme, kycklingen ska bli helt genomstekt. Lägg kycklingen på en tallrik. Ställ åt sidan.

5. Fräs lök, zucchini och paprika i samma stekpanna. Fräs snabbt så att de bara får en stekt yta.

6. Vänd tillbaka kycklingen och häll över såsen, låt puttra på hög värme tills såsen tjocknat något.

7. Servera direkt med nykokta nudlar eller ris.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin