Planera din digitala närvaro som naturturismföretagare

För att du som företag ska kunna planera din digitala närvaro på bästa sätt behöver du förstå din kunds konsumentbeteende. Här beskriver vi turistens resecykel och aktivitet på digitala kanaler.

Drömma

Besökaren letar inte aktivt efter en resa eller en upplevelse. En artikel, video eller ett inlägg på sociala medier kan få turisten att drömma om en upplevelse

Inspireras

Besökaren går från att drömma till att konkret söka inspiration. Råd från vänner och familj spelar viktig roll i denna fas. Besökaren söker också inspiration online via sökmotorer och sociala nätverk.

Leta/Planera

Besökaren går nu in i planeringsfasen och börjar samla information. Den typiska besökaren överväger minst två destinationer i beslutet. Rekommendationer, priser och utbud av upplevelser kan leda till omvärdering av sina val.

Boka

Besökaren går från att drömma till att konkret söka inspiration. Råd från vänner och familj spelar viktig roll i denna fas. Besökaren söker också inspiration online via sökmotorer och sociala nätverk.

Uppleva/planera på plats

Besökaren har anlänt men har vanligtvis inte planerat hela vistelsen. Besökaren söker aktiviteter online och erfarenheter som delas på sociala medier. Enligt Google använder hälften av resenärerna smartphones under resan, och många gör även bokningar via telefonen.

Reflektera/Dela/Minnas

Efter upplevelsen delar besökaren sina semesterminnen med familj och vänner och reflekterar över sin upplevelse.

Korta fakta och kuriosa om sökningar på internet om naturturism i Sverige:

  • Totalt gjordes det 1,6 miljoner naturturismrelaterade sökningar om Sverige 2017, vilket motsvarar 27%.
  • På Google eftersöks något specifikt medan övriga kanaler ger en mer utförlig och målande bild av upplevelsen.
  • Sökningar om naturturismrelaterade aktiviteter ökade med 13 % under 2016 – 2017
  • Flest sökningar görs under sommar-och vintermånaderna.
  • Tyskland är den marknad som gör flest sökningar om naturturism i Sverige

Digital närvaro för försäljning

Dagens kunder spenderar mycket tid online, i olika plattformar och har massvis med valmöjligheter när det kommer till de flesta produkter och tjänster. För att lyckas med sin marknadsföring idag är det oerhört viktigt att synas i digitala kanaler.

Möjligheterna är stora då ni kan nå tusentals potentiella kunder världen över och de flesta digitala kanalerna är dessutom gratis. Ni har även möjligheten att rikta era marknadsinsatser åt specifika målgrupper och anpassa budskapet utefter deras intressen. På så vis blir er marknadsföring mer personlig och effektiv än den i traditionell media. Här nedan listar vi de viktigaste kanalerna!

Hemsida

Er hemsida är en viktig del av marknadsföringen online. Sociala medier, nyhetsbrev och annonser leder trafik till hemsidan. Se till att ha en mobilanpassad hemsida med enkel och tydlig struktur. Den potentiella kunden vill snabbt förstå vad ni erbjuder, vad det kostar och varför hen ska välja er.

Bokning online

När hemsidan är i ordning är nästa steg att vara bokningsbar online.

Att kunna boka sina upplevelser, boenden och restaurangbesök online ses idag som en självklarhet av de flesta turisterna.

Förutom att det blir enklare och smidigare för kunden kan ni nå ut till många potentiella kunder via globala bokningsplattformar t.ex. Booking och TripAdvisor dessa plattformar som reklamfönster utåt.

Globala bokningsplattformar fungerar som säljkanaler som själva marknadsför boenden, upplevelser och restauranger.

Det är kostnadsfritt att lägga upp en profil med sitt utbud. För varje bokning betalar man istället en provision.

Sociala medier

Är ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra sig. Du kan marknadsföra dig brett eller mot en mycket specifik målgrupp till låg kostnad. Dessutom går det att mäta effekten mycket bättre än från till exempel en annons i tidningen. Facebook och Instagram är två viktiga kanaler.

Facebook

Är vårt största sociala nätverk och den bästa kanalen för att bygga ett community med dina befintliga och blivande kunder. Det är även en bra kanal för att snabbt få ut information, nyheter och erbjudande. Men hjälp av bilder, videos och tävlingar kan ni både engagera och se till att nöjda kunder fungerar som reklampelare för er (dvs sprider vidare ert varumärke till sitt nätverk). Att tänka på: Var gärna personlig och tänk på vad du skulle vilja se och läsa om som kund. Lägg upp kontinuerligt (exempelvis 2 gånger i veckan), besvara inlägg, kommentarer och recensioner från kunder.

Kom ihåg att besvara både positiva och negativa kommentarer. Ha en policy för hur negativa kommentarer besvaras. Om det behövs en längre dialog är det bättre att sköta den via mail.

Instagram

Det näst största sociala nätverket är en app som ägs av Facebook där man delar bilder och videos. Förutom att dela egna bilder använder många Instagram för att inspireras och drömma sig bort.

Inläggen kan platstaggas vilket gör att många turister researchar genom att titta på bilder andra tagit i t.ex. en restaurang man vill besöka eller en specifik stad man vill resa till.

Tripadvisor

Är världens största resesajt. På Tripadvisor finns miljontals boenden, restauranger och upplevelser listade. Innehållet är användargenererat med fokus på omdömen och bilder. Detta gör Tripadvisor till en mycket effektiv kanal för att bygga förtroende online tillsammans med dina kunder.

Google My Business

Google My Business är ett kostnadsfritt verktyg där du kan bestämma hur ditt lokala företag ska visas i alla Googles produkter, till exempel i Google Maps och Google Sök.

Börja med att se över så att alla dina uppgifter stämmer och se till att adress för verksamhet/aktivitet, öppettider, telefonnummer, hemsida, logotyp och bilder på anläggningen finns på plats.

Kunder kan även lämna omdömen och recensioner om er samt lägga till bilder. Se därför till att logga in kontinuerligt för att svara på omdömen och se över vilka bilder som finns.

TIPS: ladda ner appen Google My Business till din telefon.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin